vineri, 20 iunie 2008

TIFF si Nunta muta

editia a 7-a a TIFF-ului. Clujul forfota parca mai tare decat la oricare alt eveniment. are si de ce...filme din toata lumea sunt proiectate in cinematografele clujene, pe terasele boeme ale orasului. studentii flutura cu entuziasm programele TIFF in timp ce beau o cafea si schimba opinii despre filmul precedent. e intr-adevar o atmosfera de festival...

in cele 10 zile ale TIFF-ului am avut ocazia sa vad o parte din ceea ce este cu adevarat bun in cinematografie. am vazut Control ( despre viata solistului de la Joy Division, Ian Curtis ), am vazut Boogie ( unde intalnirea cu cei mai buni prieteni din liceu, il coplesesc pe Bogdan, ca urmare are parte de aventuri fierbinti si betii glorioase ), am vazut Megatron ( scurt metrajul care a luat Palme d'Or ), Cuibul de Viespi ( unde Tamara Buciuceanu a demonstrat intr-un mod comic inca o data ca este o actrita de mare valoare ), Elevator ( doi tineri raman blocati intr-un lift de marfa, filmul sfarsindu-se cu moartea acestora ) si multe alte productii care merita vazute cu siguranta.

cu toate acestea, a existat un film care m-a marcat in cel mai frumos mod posibil: Nunta Muta in regia lui Horatiu Malaele. un film care va aparea in toamna acestui an, un film cu mult bun gust, care te face sa razi si te ridica pe culmi inalte unde te face sa plangi, amintindu-ti ca Horatiu Malaele este intr-adevar un om cu o bogatie culturala si sufleteasca deosebite, dar si un regizor de exceptie. iata se poate, se poate ca un film romanesc sa intreaca orice asteptari. un amestec de voie buna, muzica si culoare se intrepatrund cu sensibilitate, paranormal, frica si moarte. finalul filmului este extraordinar in adevaratul sens al cuvantului, punctand inca o data originalitatea acestei povesti a Nuntii Mute.
astfel, nu ne ramane decat sa ne bucuram ca exista filme de exceptie ca Nunta Muta si intamplari frumoase ca TIFF la care asteptam cu nerabdare editia a 8-a!

Un comentariu:

Cezara S. spunea...

Total de acord!
"Nunta muta" e unul din cele mai bune filme pe care le-am vazut in ultimul timp. Ar trebui promovat mai mult ;)